Woning te Wommels

Het Noard 4 in Wommels werd rond 1895 gebouwd als een diep huis met winkel en kaaspakhuis. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woonhuis. De historische voorgevel kreeg het zwaar te verduren toen eind 2022 een kraan aanreed tegen de feestverlichting die tussen twee gebouwen hing. De bovenkant van de oude gevel kon dit niet aan en kwam deels naar beneden, samen met het grote driehoekige dakornament. Er hebben zich hierbij gelukkig geen persoonlijk ongelukken voorgedaan.

Oude technieken

In opdracht van Friso Bouwgroep hebben wij de dakrand en het grote dakornament hersteld. Onze kennis van oude technieken kwamen hierbij goed van pas. Je zou misschien verwachten dat de dakrand van hout is – zoals we dat kennen van moderne windveren en boeiplanken. Maar dit is pleisterwerk op een gemetselde rollaag. En ook het driehoekige ornament bestaat uit metselwerk met een pleisterlaag. In totaal weegt dit ornament zo’n 250 kg.

Precisiewerk

Het oude pleisterwerk was niet egaal van de dakrand losgekomen. Het achtergebleven deel was oneffen, maar zat nog wel goed vast. Met veel geduld en precisie hebben we het nieuwe pleisterwerk met profilering aangebracht en laten aansluiten op het oude deel. Vanaf de grond is niet meer te zien dat de dakrand gerepareerd is. Om de profilering precies zo te kunnen maken als in de oude situatie, hebben we in onze werkplaats in Bolsward een mal gemaakt. Omdat de werkzaamheden hartje winter plaatsvonden, hebben we snelmortel gebruikt. Dit heeft een korte droogtijd. Het ornament hebben we in onze werkplaats gerestaureerd en in zijn geheel weer op de nok aangebracht, als kroon op een mooie klus.