‘t SkûtHûs, Warten

Op een historische locatie in Warten (voor niet-Friezen: Wartena) aan de rand van het waterrijke natuurpark Alde Feanen staat ’t Skûthûs. In 1770 vond je hier aan het Hellingpaed de scheepswerf van Hessel Bôtes van der Kolk. De helling waarover kleinere schepen te water konden worden gelaten, is er nog steeds. De laatste jaren was het gebouw in gebruik als restaurant en als scheepstimmerwerkplaats. Een brand maakte een paar jaar geleden een einde aan de restaurantfunctie. Na een grondige verbouwing komt daar een atelier voor in de plaats.

Specialisten voor historische panden

De verbouwing is uitgevoerd door Bouw- en Restauratiebedrijf Sytse Douwe van der Vegt uit Weidum. Met dit bedrijf werken we geregeld samen. Een logische keuze, want we zijn allebei specialist op het gebied van historische panden. Na een lange wachtperiode in verband met de wet natuurbescherming kon de aannemer begin 2023 starten met de werkzaamheden. Hierbij is het gebouw onder meer voorzien van goede isolatie, deels in combinatie met gipsplaten.

Gedegen voorbereiding

Onze rol bestond eruit deze gipsplaten (wanden en plafonds) voor te strijken en sausklaar met gips af te werken. In een gebouw als dit – met al zijn gordings en spanten – is dat geen klus die je even op een achternamiddag doet. Al met al zijn we met twee vakmannen zo’n vier weken bezig geweest. De onbewerkte houten balken blijven in het zicht. Om ze tijdens het stukadoren schoon te houden, hebben we tijd genomen voor een gedegen voorbereiding: elke balk en elk randje hebben we afgeplakt. En recht-toe-recht-aan is zo’n oud gebouw natuurlijk ook niet. Dat betekent stukadoren ‘op microniveau’, om alle hoekjes netjes en strak in het gips te krijgen. Het resultaat is ernaar: een gebouw dat nog steeds geschiedenis ademt, maar dat tegelijk weer helemaal aan de eisen van deze tijd voldoet!