Renovatie Sint Joriskerk, Dedgum

De hervormde kerk in Dedgum heeft een dorps- en recreatiefunctie gekregen. De kerk is getransformeerd tot dorpshuis en bêd en brochje. Het gebouw verkeerde in ontzettend slechte staat, waar met name de toren dringend aan onderhoud toe was. Ook in het schip (de langgerekte ruimte in de kerk) zaten scheuren. Stichting Alde Fryske Tsjerken gaf aan dat er geen andere kerk in Friesland zo’n grote onderhouds-achterstand had dan de kerk in Dedgum.

De kerk werd in 1892 gebouwd op de plek waar eerst de oude kerk stond. Er zijn maar enkele elementen uit die vroegere kerk bewaard gebleven: de preekstoel en het uurwerk. Wat heel bijzonder is, omdat het uur-werk het oudste nog werkende uurwerk van Europa is.

Ook na de restauratie is het de bedoeling dat er in Dedgum maandelijks kerkdiensten worden gehouden. De hoofdfunctie zal verschuiven naar gemeenschapslocatie, wat een langgekoesterde wens van het dorp is. Binnen in de kerk zal er ook het één en ander veranderen: het orgel wordt anderhalve meter verplaatst, zodat het huidige entreehalletje vergroot kan worden tot een extra kleinere vergaderruimte. Op de plek waar ooit het baarhokje (waar de doden werden opgebaard) tegen de kerk was gebouwd komt een nieuw baarhokje waarin een toilet wordt gerealiseerd. Ook krijgt de toren een nieuwe functie als uitkijkpunt.

Voor het gewelfplafond is deels een stukkennet aangebracht, het riet is vervangen, het bestaande werk is vastgezet op het regelwerk. Het plafond is verstevigd en vervolgens in z’n geheel overgezet met een bewapeningnet. De kroonlijst aan de wand is vastgezet en hersteld en de complete pleisterlaag van de wand is vervangen. De stuclaag is tot aan de stenen kaal gehaald en compleet vervangen. Ook hebben we de toren, de entree en de nieuwe toiletruimte mogen stukken.

Het interessante aan dit project is dat we de complete kerk mochten stukken. Meestal bij een kerkrenovatie mogen we een gedeelte bijwerken, zodat de kerk qua onderhoud weer een paar jaar vooruit kan. In dit geval is het een groter project. Een uitdaging bij dit project was het zoeken van de juiste kleur voor het pleisteren van de cementdekvloer. Deze moest goed aanhelen en gerepareerd worden.