Leemstuc kapschuur, Bedum

In Bedum (Groningen) bouwde De Haan Bouwbedrijf uit Buitenpost aan de Herestreek een kapschuur geheel in oude stijl. In plaats van schroeven en spijkers zijn de verbindingen gemaakt met deuvels en pennen. Zo is een demontabel gebouw ontstaan. De eigenaar en de aannemer kozen ervoor om de wanden van leemstuc te laten voorzien. De kapschuur staat in het aardbevingsgebied. Mochten er scheuren in de wanden ontstaan, dan zijn deze met weinig middelen zeer goed te herstellen.

Positieve eigenschappen

We hebben de wanden van de kapschuur volledig opgebouwd en de aansluiting tussen de balken gerealiseerd. Achtereenvolgens hebben we het latwerk, een 22 mm dikke leemplaat, basislaag, fibergaas wapening en een leem finishlaag aangebracht. Leemstuc is niet alleen een natuurproduct, het kan ook worden verwijderd en hergebruikt. Daarbij heeft leemstuc uitstekende vochtregulerende eigenschappen. Het zorgt voor een prettig woonklimaat en een vriendelijke uitstraling. Ook voor warmtewanden is leemstuc een uitstekende afwerking.

Speciale technieken 

Werken met leemstuc is vrij zwaar vanwege de strovezel die erin zit. Er zijn speciale technieken nodig om het materiaal goed te verwerken, ook omdat het vrij langzaam droogt. We brengen het in dunne lagen aan die steeds goed moeten drogen. Bij Stucbouw werken we al een jaar of vijftien met leemstuc. Daardoor zijn we goed bekend met de eigenschappen en de verwerkingsmogelijkheden van het materiaal. De eigenaar van de kapschuur was zeer tevreden met het eindresultaat.