Buitenlijstwerk, Midwolda

Aan de Gereweg in Midwolda zijn in verband met bevingsschade bij een oude boerderij de stallen en bijkeuken afgebroken en opnieuw opgebouwd. Ook het voorhuis wordt versterkt. In het tussendeel waren een deur en twee ramen voorzien van lijstwerk. Vanwege het monumentale karakter van het gebouw moest dit in de nieuwbouw terugkomen. Aannemer Hollema Bouw vroeg ons de lijsten en kronen in ere te herstellen.

Speciale technieken

De aannemer heeft een van de lijsten voorzichtig verwijderd. Deze hebben we in onze werkplaats schoongemaakt en hersteld. Vervolgens hebben we er een afdruk van gemaakt en hebben we staande lijsten op een tafel getrokken. Een speciale techniek waarbij we met behulp van een houten mal net zo lang mortel (op cementbasis) toevoegen en gladstrijken tot de lijst in de vorm zit. Bij dit gebouw stonden de lijsten in een hoek van 60 graden; daarvoor hebben we mallen gemaakt met een schuine dagkant. Dit is iets wat we niet zo vaak tegenkomen en waarbij we ons vakmanschap ten volle kunnen inzetten.

Gietrubber mallen

De kronen hebben we gemaakt met behulp van een mal van gietrubber. Het is een oude techniek die niet heel veel bedrijven meer in hun pakket hebben. Ook bij de kronen is het een kwestie van goed schoonmaken en ontbrekende stukken erbij maken. 

Al met al een tijdrovend maar waardevol proces, waarmee we erin slagen om het aanzicht van monumentale gebouwen te behouden.